האור הבוקע משיא החשיכה

סיגל אהביאל

רבי נתן אומר בהלכות ערלה כי ט"ו בשבט הוא תיקון לחטא עץ הדעת טוב ורע.

דהיינו שבכוחו של ט"ו בשבט לחזק את כוח המחשבה שלנו כל כך עד שתוכל לברר את הטוב מתוך הרע ולמאוס בו.

יכולת הבירור הזה של הטוב והבדלתו מאחיזת הרע נקרא תיקון חטא עץ הדעת. בשעה שאדם וחוה אכלו מעץ הדעת התערבבה דעתם הבהירה היודעת לזהות את הרע ולהפריש עצמם מאחיזתו והופכת להיות מעורבבת וחסרת יכולת לזהות שוב את אחיזת הרע. ברגע שהדעת שלנו יודעת להצביע על הרע ולומר "זה רע! ואין לי רצון בו" או אז נשלל באותו רגע מן הרע הכוח לערבב את דעתנו ולמשוך אותנו תחת שליטתו.

את כל זה יכול לתקן ט"ו בשבט. הכיצד? התשובה טמונה במאמר התורה בחומש דברים כי ביום ראש חודש שבט "הואיל משה באר את התורה" – ומשמעותו כי לפני מותו בתום מסע מפרך של ארבעים שנה במדבר עומד משה רבינו מול כל ישראל ומוכיח אותם על מעשיהם הרעים בהזכירו כל מעשה ומעשה.

אומר רבי נתן דבר מופלא – בעצם תוכחתו של משה את העם לא רק שלא שבר את רוחו וכופף את גוו אלא שקולו הפך להיות "קול המשקה את הגן" ומעלה ריח טוב בנשמות… במקום אחר אומר רבי נתן כי לו היה לנו חוש ריח רוחני והיינו יכולים להריח את ריחם של מעשים רעים או טובים היו המעשים הטובים מריחים כריח גם עדן בעוד המעשים הרעים היו מסרחים כקיא צואה חלילה. אם כך היינו חושבים כי תוכחתו של משה רבינו והזכרת המעשים רעים תעלה את ריחם הרע של המעשים הללו ותבאיש את חינם של המוכחים על ידה.

אך תוכחתו של משה רבינו הייתה תוכחה שהפכה את הזכרת המעשים הרעים לריח ניחוח מאחר והייתה תוכחה שכולה מלאה באהבה וידיעה שאין לנשמות של ישראל באמת באמת שום קשר עם מעשים כגון אלו. אז מדוע להזכירם אם כך? אלא שדווקא על ידי הזכרתם על ידי פה נקי ולב אוהב כשל משה רבינו התעוררה באותו רגע בנשמות השומעים הדעת הקדושה וראו כולם כי "אכן .. אחז בנו היצר הרע ותעתועי המדמה יכלו לנו. מעתה לא ניתן לו עוד לתעתע בנו"

באותו רגע התחזקה הדעת לומר "לא עוד!!!". דווקא התוכחה עוררה את הדעת המעורבבת מתרדמתה ושוב התחזקה ראיית האמת ויכולת הבירור וההיבדלות מן הרע התנערה משנתה. ושוב הקרינה כוחה הידיעה הפנימית השורשית הטמונה בנשמות ישראל להבדיל בין טוב לרע – וכל התוכחה הפכה להתעוררות של ריח טוב.

כל זאת כי בשורשינו טמונה היכולת להבדיל בין טוב לרע והכוח להיבדל מן הרע אלא שלאחר החטא נרדמה לכאורה דעתנו מעצם השפעת החטא ואיבדה את החיבור אל השורש הפנימי הבהיר. עצם תוכחתו של משה רבינו העירה שוב את השורש הבריא שבנשמות ישראל וכך העוונות הפכו להיות מקפצה להתעוררות הדעת הקדושה ולהזכרת זכויות של רצונות קדושים הטמונים בנשמות שמעוררות ריח טוב.

בט"ו בשבט אומרים לנו חז"ל עולה השרף באילנות. השרף הוא כוח החיות הזורם בתוכיות האילן ובט"ו בשבט הוא עולה שוב לאחר תרדמת החורף ומתחיל לעורר אותו להבשיל את פירותיו מחדש. באופן סמוי מן העין קורה משהו עמוק בתוך תוכיותו של האילן היבש אשר נראה כי עוד רגע ואין לו טיפת חיות בתוכו ומבלי שאף אחד יוכל לראות מתחילים בו חיים חדשים. דווקא מתוך שיא היובש עולים חיים חדשים באופן סמוי אך עוצמתי.

קול תוכחתו של משה רבינו ביום ראש חודש שבט המעורר את הנשמות ומעלה בהן ריח טוב הוא בחינת השרף העולה באילן בט"ו בשבט.

זה כוחו של ט"ו בשבט – העלאת הכוח לברר את החיים מתוך המוות. לברר את האור מתוך החושך ואת הטוב מתוך הרע כל זאת בזכות כוח הצדיק המעורר את הנשמות להתעורר ולהפריד עצמן מן אחיזת המוות והחושך.

אומרת התורה "כי האדם עץ השדה" ועל כן אותו מהלך עמוק וסמוי הקורה באילנות ומעורר אותם לחיים מחודשים… ולפריצה חדשה של כוח פנימי… בט"ו בשבט אותו מהלך בדיוק קורה גם בנו המשולים לעץ השדה.

הרב דסלר זצ"ל אומר שמעגל השנה קיומו לעולם ואני צועדים בו מדור דור מכאן שמשה רבינו מוכיח אותנו אף עתה בחודש שבט כמו שהוכיח את דור המדבר ואף בנו הוא מעלה ברגעים אלו ריח טוב בנשמות לבירור הטוב והרע שבנפשנו.

על כן בט"ו בשבט נודה להשם על כל הפירות הטובים שיצאו מאיתנו בשנה החולפת כגון המעשים הטובים המחשבות המבוררות והרצונות הקדושים. ואף ניקח על עצמנו לשנה הבאה להגיש פירות טובים חדשים נוספים להשם על מנת להעלות נחת רוח לפניו.

יהי רצון שנזכה להרבה פירות טובים בנפשנו השנה ונזכה להעלות ריח טוב בנשמות שלנו ושל הסובבים אותנו ובעיקר שנזכה להעלות ריח ניחוח לפני השם יתברך

מוזמנים לשתף אחרים:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד מהספריה שלנו:
ice-creams-with-shells-beach
סיגל אהביאל
הקיץ בפתח ועימו 'רעש' רגשי ומחשבתי, שמחות ומפגשים מתוקים שאיתם מגיע גם, כן גם, פיזור יישוב הדעת…
carnival-mask-front-blurred-lights
סיגל אהביאל
לתחפושות בפורים מסר מאוד ברור – העולם הזה הוא תחפושת אחת גדולה! כי כשאנחנו מפנימים שכל העולם…
מחוסר שליטה לאור בהיר
סיגל אהביאל
 על דרך המליצה ניתן לומר שפורים הוא חג השחרור. הכיצד? כי בפורים מתבקש מאיתנו להמציא מתוכנו את…